Εργασιακός Εκφοβισμός στην Εκπαίδευση Αντιληπτό ή μη Υπαρκτό Φαινόμενο;

Συγγραφείς

  • Ελένη Καλλιατάκη
  • Ακριβούλα Γεράκη

DOI:

https://doi.org/10.26248/edusci.v2022i3.1633

Λέξεις-κλειδιά:

Εκφοβισμός στο χώρο εργασίας, θυματοποίηση, δάσκαλοι, διευθυντής – αρχηγός

Περίληψη

Ο εκφοβισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που διερευνάται. Ειδικά όμως, μεταξύ των εκπ/κων αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν θέση. Η έλλειψη ποιοτικών ερευνών για τον εργασιακό εκφοβισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητριών. Επιλέχτηκε η τεχνική των ημιδομημένων συνεντεύξεων. Το δείγμα αποτέλεσαν είκοσι (20) εκπαιδευτικοί από διαφορετικά σχολεία του Ν. Ηρακλείου Κρήτης. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο «εργασιακός εκφοβισμός» και η «θυματοποίηση» είναι υπαρκτά. Οι εκπαιδευτικοί τα προσδιόρισαν ως ψυχολογικής φύσεως, τα οποία εκδηλώνονται με διαφορετικές μορφές. Επίσης, δόθηκαν οι ορισμοί τους. Συγκεκριμένοι παράγοντες επιδρούν στην εκδήλωση τους όπως οι εργασιακές συνθήκες κ.ά., ενώ το «φύλο» φαίνεται να μην επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, όπως η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο. Οι συνέπειες του εργασιακού εκφοβισμού αφορούν κυρίως ψυχοσωματικές παθήσεις. Συνέπειες παρατηρούνται στην προσωπική, επαγγελματική ζωή, αλλά κυρίως στον εκπαιδευτικό οργανισμό. 

Ο ρόλος της διεύθυνσης- ηγεσίας είναι σημαντικός, όπως και το άμεσο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», η ύπαρξη «φιλικών» σχέσεων, η γνωστοποίηση του φαινομένου και η ψυχολογική υποστήριξη αν χρειαστεί.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Ελένη Καλλιατάκη

Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης (MEd)
elenikalliataki@gmail.com

Ακριβούλα Γεράκη

Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ ΑΠΘ
Μέλος ΣΕΠ-ΕΑΠ
ageraki@sch.gr

Λήψεις

Δημοσίευση

2022-11-10

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Καλλιατάκη Ε., & Γεράκη Α. (2022). Εργασιακός Εκφοβισμός στην Εκπαίδευση Αντιληπτό ή μη Υπαρκτό Φαινόμενο;. Επιστήμες Αγωγής, 2022(3), 51–74. https://doi.org/10.26248/edusci.v2022i3.1633

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα