Διδασκαλία Μεταξύ Ομότιμων στο Πανεπιστήμιο: Μελέτη για την Κοινωνική Αλληλεπίδραση των «Φροντιστηριακών Δασκάλων» και των «Μαθητών/Μαθητριών»
DOI:
https://doi.org/10.26248/.v2022i1.1578Λέξεις-κλειδιά:
Διδασκαλία με ομότιμους, εκπαιδευτικές πρακτικές, θεματική ανάλυση, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, Τριτοβάθμια ΕκπαίδευσηΠερίληψη
Στο παρόν άρθρο διερευνήθηκε η Διδασκαλία μεταξύ Ομότιμων (ΔμΟ) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο ενός προπτυχιακού μαθήματος σε Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Συμμετείχαν δεκαέξι φοιτητές/φοιτήτριες, εκ των οποίων οι επτά με το ρόλο του ‘δασκάλου/ας’ και οι εννέα του ‘μαθητή/μαθήτριας’. Σκοπός ήταν η ανάδειξη και η μελέτη της εξέλιξης στο χρόνο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και των μορφών τους ως παράγοντα γνωστικής προόδου. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μεθοδολογία που περιλάμβανε ως εργαλεία συλλογής δεδομένων ερωτηματολόγια και συμμετοχική παρατήρηση, η ανάλυση των οποίων ήταν θεματική. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πλήθος κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ‘δασκάλων’ και ‘μαθητών’, όπως υποστηρικτική προσωπική σχέση, συμβουλευτική, κοινή επίλυση γνωστικών και μεθοδολογικών προβλημάτων, καθώς και ποικιλία εκπαιδευτικών πρακτικών από τις ‘δασκάλες’, με αποτέλεσμα τη γνωστική πρόοδο στους/στις ‘μαθητές/μαθήτριες’.