Εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων

Συγγραφείς

  • Απόστολος Κατσίμπρας
  • Δημήτρης Γκελαμέρης

DOI:

https://doi.org/10.26248/.v2018i2.270

Λέξεις-κλειδιά:

Eκπαίδευση ενηλίκων, επιμόρφωση, εμψυχωτής

Περίληψη

Στην παρούσα εργασία, ακολουθώντας μια συστηματική ανάλυση του θέματος, αρχικά αποσαφηνίσαμε εννοιολογικούς ορισμούς στο πεδίο της Εκπαίδευσης ενηλίκων, ακολούθως οριοθετήσαμε το πεδίο της ομάδας-στόχου και προχωρήσαμε στην κατάταξή τους σε μια κατηγορία εκπαίδευσης ενηλίκων. Ορίσαμε ως κύριο σκοπό αυτού του επιμορφωτικού προγράμματος τη διευκόλυνση της ομαλής ένταξης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση και τεκμηριώσαμε την αναγκαιότητα επιμόρφωσής τους.
Στη συνέχεια περάσαμε στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και εξετάσαμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται τα άτομα της ομάδας αυτής ενήλικοι. Αφού αναλύθηκαν οι έννοιες «ενήλικοι» και «ενηλικιότητα» καταδείξαμε ότι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν επιτύχει την ενηλικιότητά τους τη στιγμή που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ουσιαστικά «αυτομορφωνόμενους», όντας σε εξελισσόμενη διεργασία ανάπτυξης, συμμετέχοντας στην επιμόρφωσή τους με δεδομένες προθέσεις και προσδοκίες καθώς και με διαμορφωμένα μοντέλα μάθησης (Jarvis:92-104).
Εκ παραλλήλου, μέσα από το πρίσμα διαφόρων θεωριών μάθησης των ενηλίκων, τεκμηριώσαμε βιβλιογραφικά τη διαφορετικότητα του τρόπου μάθησης των ενηλίκων από τους ανήλικους, συνοψίζοντας πως τα κύρια χαρακτηριστικά του ενήλικου, τα οποία τον διακρίνουν από το μη ενήλικο άτομο είναι η πλήρης ανάπτυξη, η προοπτική και η αυτονομία (Rogers 1999: 62) ενώ κατά τον Mezirow η ικανότητα για κριτικό στοχασμό και η συναισθηματική πείρα (Mezirow, 2000).
Τέλος, σκιαγραφήσαμε με τεκμηριωμένο τρόπο το ιδανικό προφίλ του εκπαιδευτή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καταλήγοντας πως πρέπει να διαθέτει γνώση και κατανόηση των σχετικών ακαδημαϊκών αντικειμένων, των ψυχοκινητικών στοιχείων, της δυναμικής των διαπροσωπικών σχέσεων, των παιδαγωγικών και της τεχνογνωσίας. Ο εκπαιδευτής ενηλίκων θα πρέπει πάνω από όλα να είναι συντονιστής, διαμεσολαβητής ή εμψυχωτής, όχι όμως «δάσκαλος» ή «εισηγητής» με την παραδοσιακή έννοια που αποδίδεται στον όρο (Rogers, 1999).
Συνεκτιμώντας όσα παρουσιάστηκαν, αναλύθηκαν και τεκμηριώθηκαν στην παρούσα εργασία, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με επιτυχία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της Α/μιας Εκπαίδευσης.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Απόστολος Κατσίμπρας

Διδάκτωρ ΠΤΔΕ
Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημήτρης Γκελαμέρης

M.A., Υποψ. Διδάκτωρ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Λήψεις

Δημοσίευση

2018-06-19

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Κατσίμπρας Α., & Γκελαμέρης Δ. (2018). Εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Επιστήμες Αγωγής, 2018(2), 7–21. https://doi.org/10.26248/.v2018i2.270

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)