Υποβολές

Το περιοδικό δεν δέχεται online υποβολές αυτή την περίοδο. Παρακαλούμε, στείλτε το κείμενό σας στη διεύθυνση email του υπεύθυνου επικοινωνίας του περιοδικού.

Λίστα Ελέγχου Προετοιμασίας Υποβολής

Κατά την υποβολή εργασιών στο περιοδικό, ζητείται από τους Συγγραφείς να επιβεβαιώσουν ότι η υποβολή ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια. Μη συμβατές υποβολές ενδέχεται να επιστραφούν στους Συγγραφείς.
  • Η υποβολή δεν έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν, ούτε έχει υποβληθεί σε άλλο περιοδικό για εξέταση (ή έχει δοθεί μια εξήγηση στα Σχόλια προς τον επιμελητή).
  • Το αρχείο υποβολής είναι σε μορφή αρχείου εγγράφου OpenOffice, Microsoft Word, RTF, ή WordPerfect.
  • Έχουν παρασχεθεί διευθύνσεις URL για τις αναφορές, όπου είναι διαθέσιμες.
  • Το κείμενο έχει διπλό διάστιχο, χρησιμοποιεί γραμματοσειρά μεγέθους 12, χρησιμοποιεί όπου απαιτείται κείμενο σε πλάγια γραφή και όχι με υπογράμμιση (εκτός από τις διευθύνσεις URL) και όλες οι εικόνες, τα σχήματα και οι πίνακες τοποθετούνται εντός του κειμένου σε κατάλληλα σημεία, και όχι στο τέλος αυτού.
  • Το κείμενο τηρεί τις στυλιστικές και βιβλιογραφικές απαιτήσεις που ορίζονται στις Οδηγίες προς τους Συγγραφείς.

Οδηγίες για τους Συγγραφείς

Οδηγίες για τους συγγραφείς

Το επιστημονικό περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες δημοσιεύει μόνον πρωτότυπες εργασίες που εντάσσονται στο σχετικό γνωστικό αντικείμενο, δεν έχουν δημοσιευτεί σε άλλο περιοδικό ή βιβλίο και ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθιερωμένες απαιτήσεις επιστημονικότητας.

Για την υποβολή εργασιών απαιτείται εγγραφή του χρήστη ως συγγραφέα. Οι εργασίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail: sport-soc@social.soc.uoc.gr

Όλες οι εργασίες ελέγχονται για λογοκλοπή. Εργασίες που δεν τηρούν τους δεοντολογικούς κανόνες της ακαδημαϊκής γραφής και ελέγχονται για λογοκλοπή δεν θα γίνονται αποδεκτές

Οι εργασίες που υποβάλλονται ως άρθρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 9000 λέξεις συνολικά, με μέγεθος γραμμάτων 12 στιγμών (Times New Roman) και σε διπλό διάστημα. Τα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (πχ MS Office, Open Office). Κείμενο παρουσίασης διδακτορικής διατριβής-έρευνας, οι βιβλιοκρισίες-βιβλιοπαρουσιάσεις καθώς και σύντομες εργασίες μελετών περίπτωσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 2500 λέξεις συνολικά.

Τα κείμενα θα πρέπει να συνοδεύονται από:

  • ένα αρχείο διαμορφωμένο με βάση τις οδηγίες του APA 7 για τη σελίδα τίτλου. Η σελίδα τίτλου πρέπει να περιέχει τον τίτλο της εργασίας, ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του/των συγγραφέα/ων στα ελληνικά και στα αγγλικά, στοιχεία επικοινωνίας και το e-mail του/τους, 
  • ένα δεύτερο αρχείο που θα εμπεριέχει: τον τίτλο της μελέτης στα αγγλικά και στα ελληνικά, μια περίληψη 150-200 λέξεων, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, κύριες λέξεις-κλειδιά (5 έως 8 λέξεις) και το κυρίως κείμενο. Οι συγγραφείς πρέπει να διασφαλίζουν τη διπλά τυφλή αξιολόγηση, προετοιμάζοντας το δεύτερο αυτό αρχείο με τρόπο που να αποκρύπτει την ταυτότητά τους. Οι λέξεις-κλειδιά θα ακολουθούν την περίληψη και θα αναφέρονται μετά την ελληνική περίληψη ως εξής:

Λέξεις κλειδιά: καλαθοσφαίριση, θέαμα, απόλαυση, εμπορευματοποίηση,κοινότητα

Μετά την περίληψη στα αγγλικά ως εξής: Keywords: football, spectacle, commercialisation, community

 

Βιβλιογραφικές παραπομπές και βιβλιογραφία – βιβλιογραφικές αναφορές

Το επιστημονικό περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες χρησιμοποιεί με μικρές παραλλαγές βιβλιογραφικές παραπομπές εντός κειμένου (in text citations) και  βιβλιογραφία – βιβλιογραφικές αναφορές με βάση το πρότυπο σύστημα βιβλιογραφικής αναφοράς και τεκμηρίωσης ΑPA (American Phychological Association), βλ. https://apastyle.apa.org.

Το περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες προτείνει στους συγγραφείς να παραπέμπουν στις πηγές που αξιοποιούν μέσα από τις σχετικές αναφορές στα κείμενα τους και στις συγκεκριμένες σελίδες ιδίως όταν :

  • παραφράσετε (δηλαδή, να αναφέρετε με δικά σας λόγια) τις ιδέες των άλλων
  • παραθέτετε απευθείας τα λόγια των άλλων (σε περιπτώσεις που το παράθεμα είναι πάνω από 40 λέξεις συστήνεται να χρησιμοποιείται στο κείμενο 11άρια Times New Roman με εσοχή σε ολόκληρο το απόσπασμα 0,5 ίντσες από το αριστερό περιθώριο ώστε να διακρίνεται από το υπόλοιπο κείμενο).
  • παρουσιάζετε ποσοτικά δεδομένα ή σύνολα δεδομένων άλλων ερευνών
  • χρησιμοποιείτε ή προσαρμόζετε έναν πίνακα ή μια εικόνα, ακόμη και εικόνες από το διαδίκτυο που είναι δωρεάν ή με άδεια χρήσης του Creative Commons

 

Οι παραπομπές εντός του κειμένου

Οι παραπομπές σε βιβλία και άρθρα γίνονται σε παρένθεση (μέσα στο κείμενο ή στις υποσημειώσεις) και θα πρέπει να αναφέρουν επίθετο συγγραφέα, κόμμα, έτος και σελίδα/-ες. Για παραπομπές σε κείμενα παραπάνω του ενός συγγραφέα χρησιμοποιούμε την άνω τελεία ανάμεσα στους συγγραφείς. Όταν παραπέμπουμε στον ίδιο συγγραφέα σε παραπάνω από ένα κείμενο του χρησιμοποιούμε το κόμμα. Βλέπε τα παραδείγματα παρακάτω:

  • για παραπομπή σε ένα σύγγραμμα ενός συγγραφέα (Murray, 1997: σελ. 205)
  • για παραπομπή σε περισσότερα συγγράμματα (Κουλούρη,  1997, 2005· Δαμιανάκος, 1986). Για την παράθεση περισσότερων του ενός συγγραμμάτων σε μία παραπομπή χρησιμοποιούμε άνω τελεία.
  • για παραπομπή σε συλλογικό σύγγραμμα ξενόγλωσσο (Jarvie & Maguire, 1994) ή ελληνόγλωσσο (Λίποβατς, Δεμερτζής και Γεωργιάδου, 2002).

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείται αφηγηματικές παραπομπές όπου το επίθετο του συγγραφέα εμφανίζεται μέσα στο κείμενο και το έτος έκδοσης του σχετικού έργου μπαίνει εντός παρενθέσεως. Παράδειγμα: Σύμφωνα με την προσέγγιση της βιοεξουσίας του Φουκώ (1978), .......

Η βιβλιογραφία

Παρατίθεται στο τέλος της εργασίας κατά αλφαβητική σειρά. Προηγείται η ελληνόγλωσση βιβλιογραφία και ακολουθεί η ξενόγλωσση ως εξής:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνόγλωσση

Ξενόγλωσση

Οι τίτλοι των βιβλίων και των άρθρων στα περιοδικά να είναι με πεζά. Με κεφαλαίο το αρχικό κάθε λέξης μόνο για τον τίτλο του περιοδικού.

Συγκεκριμένα, για την ελληνόγλωσση βιβλιογραφία:

  1. Βιβλίο ενός συγγραφέα

Η παράθεση βιβλίου αναγράφεται ως εξής: Επίθετο συγγραφέα κόμμα Αρχικό μικρού ονόματος (χρόνος έκδοσης) τελεία Τίτλος βιβλίου σε italics (πλάγια γράμματα) τελεία Εκδοτικός οίκος.

Δοξιάδης, Κ. (2008). Ανάλυση λόγου: κοινωνικο-φιλοσοφική θεμελίωση. Πλέθρον.

Άντερσον, Μ. (1997). Φαντασιακές κοινότητες: στοχασμοί για τις απαρχές και τη διάδοση του εθνικισμού (μτφρ.: Π. Χατζαρούλα). Νεφέλη.

  1. Βιβλίο δύο συγγραφέων

Ασημακοπούλου, Χ. & Χρηστίδου-Λιοναράκη Σ. (2002). Η Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Α.Α. Λιβάνης.

  1. Κεφάλαιο σε συλλογικό τόμο

Η παράθεση κεφαλαίου σε συλλογικό τόμο αναγράφεται ως εξής: Επίθετο συγγραφέα κόμμα αρχικό μικρού ονόματος, (χρόνος έκδοσης) τελεία Tίτλος κεφαλαίου, αρχικό μικρού ονόματος επιμελητή του βιβλίου, επίθετο επιμελητή, τίτλος βιβλίου italics (πλάγια γράμματα), (σελίδες στις οποίες περιλαμβάνεται το κείμενο). Εκδοτικός οίκος.

Παράδειγμα:

Ψυχογιός, Δ. (1993). Η προίκα ως παραγωγική σχέση του οικιακού τόπου παραγωγής. Στο Ε. Παπαταξιάρχης και Θ. Παραδέλλης (επιμ.), Ανθρωπολογία και παρελθόν: Συμβολές στην κοινωνική ιστορία της νεότερης Ελλάδας κράτους  στη Νότια Ευρώπη (σελ. 97-188). Αλεξάνδρεια.

  1. Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό

Η παράθεση άρθρου σε επιστημονικό περιοδικό κεφαλαίου αναγράφεται ως εξής: Επίθετο συγγραφέα κόμμα αρχικό μικρού ονόματος, (χρόνος έκδοσης) τελεία Tίτλος άρθρου, τίτλος περιοδικού italics (πλάγια γράμματα), τεύχος (πλάγια γράμματα), : σελίδες στις οποίες περιλαμβάνεται το κείμενο).

Στρατουδάκη, Χ. (2005). Έθνος και δημοκρατία: όψεις της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 116, 23-50.

  1. Άρθρο σε εφημερίδα

Η παράθεση άρθρου σε εφημερίδα αναγράφεται ως εξής: Επίθετο συγγραφέα κόμμα αρχικό μικρού ονόματος, (χρόνος έκδοσης) τελεία. Τίτλος άρθρου, όνομα  εφημερίδας italics (πλάγια γράμματα), ημερομηνία έκδοσης.

Γιαννιτσιώτης, Γ. (2004, Αύγουστος 1). Γυναικείες και εργατικές Ολυμπιάδες: ο αθλητισμός των άλλων, Εφ. Το Βήμα.

Για την ξενόγλωσση βιβλιογραφία:

  1. Βιβλίο ενός συγγραφέα

Guttmann, A. (1978). From ritual to record: the nature of modern sport. Columbia University Press.

  1. Βιβλίο δύο συγγραφέων

Dunning, E. and Sheard K. (1979). Barbarians, gentlemen and players: A sociological study of the development of rugby football. Martin Robertson.

  1. Για συμβολή σε συλλογικό τόμο

Andrews, D. (2000). Posting up: French post-structuralism and the capital analysis of contemporary sport cultures. In E. Coakley και E. Dunning (Eds.), Handbook of sport studies (pp. 106-138). Sage.

Εάν υπάρχει doi προσθέτουμε στο τέλος.

  1. Άρθρο

4.1. Άρθρο σε έντυπο επιστημονικό περιοδικό

Sage, G. (1997). Physical education, sociology and sociology of sport: points of intersection. Sociology of Sport Journal, 14 (4), 317-339. https://doi.org/10.1123/ssj.14.4.317   

Σε έντυπο περιοδικό το doi στο τέλος χρησιμοποιείται όταν υπάρχει

4.2. Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό που εκδίδεται ηλεκτρονικά  (με DOI)

Σε άρθρο που έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό που εκδίδεται ηλεκτρονικά και έχει doi είναι απαραίτητο να το προσθέτουμε στο τέλος: 

Aldao, A., Nolen-Hoeksema, S., & Schweizer, S. (2010). Emotion-regulation strategies across psychopathology: A meta-analytic review. Clinical Psychology Review, 30, 217–237. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2009.11.004

 Υποσημειώσεις

Οι υποσημειώσεις παρατίθενται υποσέλιδες. Οι δείκτες των υποσημειώσεων (αριθμοί) αναγράφονται με ευδιάκριτους αριθμούς (χωρίς παρένθεση) στη λέξη μετά τη στίξη ως εξής: Κοινωνιολογία,1

Τίτλος άρθρου:

Ο τίτλος του άρθρου είναι με χαρακτήρες 14αρια Τimes New Roman και τα ονοματεπώνυμα των συγγραφέων σε χαρακτήρες 13αρια Times New Roman.

Κεφάλαια

Οι τίτλοι των κεφαλαίων θα πρέπει να είναι με πεζά γράμματα με 13άρια Times New Roman, ενώ των υποκεφαλαίων (εάν υπάρχουν) με πεζά γράμματα 12άρια και πλάγια.

Η αρίθμηση (μόνο εάν θεωρείται απαραίτητη από τον συγγραφέα) των κεφαλαίων και των υποκεφαλαίων να είναι ως εξής: 

  1. 1.1.  1.2.
  2. 2.1.  2.2. κ.ο.κ

Παραθέματα

Τα παραθέματα τίθενται μέσα σε γωνιώδη εισαγωγικά «…». Όταν υπερβαίνουν τις 40 λέξεις είναι προτιμότερο να παρατίθενται σε ξεχωριστή παράγραφο με εσοχή, με μέγεθος γραμματοσειρά 11, χωρίς εισαγωγικά.

Διαγράμματα, Πίνακες και Γραφήματα

Σε περίπτωση που η εργασία περιλαμβάνει Διαγράμματα, Πίνακες και Γραφήματα, να αποστέλλονται τα πρωτότυπα, τα οποία θα είναι ενταγμένα στο κείμενο.

Η αρίθμησή τους στο κείμενο πρέπει να είναι συνεπής και με αραβικά ψηφία. Προηγείται η αναφορά του Πίνακα (ή του Γραφήματος ή του Διαγράμματος) μέσα στο κείμενο (ως εξής: Σύμφωνα με τον Πίνακα 1) και έπεται ο Πίνακας (το Γράφημα ή το Διάγραμμα).
Οι Πίνακες, τα Διαγράμματα και τα Γραφήματα συνοδεύονται από σαφείς τίτλους γραμμένους με italics, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από αυτά με στοίχιση στο κέντρο. Εάν αντλούνται από άλλο δημοσίευμα, θα πρέπει να δίνονται όλες οι βιβλιογραφικές πληροφορίες με τα οποία εμφανίζονται στο συγκεκριμένο έργο.

Αριθμοί και μονάδες μέτρησης

Οι αριθμοί από το 1-9 γράφονται ολογράφως. Μεγαλύτερα ποσά αναγράφονται με αραβικά ψηφία, εκτός αν βρίσκονται στην αρχή πρότασης. Στις βιβλιογραφικές παραπομπές είναι προτιμότερη η χρήση αραβικών ψηφίων για την αναφορά του αριθμού τεύχους περιοδικών, αριθμού σειράς κ.λπ. Επίσης, χρησιμοποιούνται αραβικά ψηφία όταν συνοδεύονται από συντομογραφημένη μονάδα μέτρησης (π.χ. 3 m.). Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Διεθνές Σύστημα Μονάδων για τη μέτρηση των φυσικών μεγεθών. Για τα ποσοστά χρησιμοποιούμε το κόμμα.

Εικόνες

Οι εικόνες συμπεριλαμβάνεται μέσα στο κείμενο υποβάλλονται αποκλειστικά σε ξεχωριστό αρχείο σε ψηφιακή μορφή (TIFF ή JPEG format) κατά την υποβολή του άρθρου. Όλες οι εικόνες αριθμούνται με συνέπεια και παρατίθενται στο κείμενο κατά τη σειρά της εξέτασής τους. Ψηφιακές εικόνες κακής ποιότητας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές δεν θα είναι αποδεκτές. Όλες οι εικόνες πρέπει να συνοδεύονται από ρητή αναφορά στο δημιουργό τους.

Προδιαγραφές εικόνων
Ασπρόμαυρες σαρώσεις:
Οι ασπρόμαυρες σαρώσεις πρέπει να έχουν παραχθεί από πρωτότυπα υψηλής ποιότητας (grayscale mode, TIFF ή JPEG format). Η ψηφιακή ανάλυσή τους πρέπει να είναι 300 dpi στο 100% του επιθυμητού μεγέθους.
Έγχρωμες σαρώσεις:
Οι έγχρωμες σαρώσεις υποβάλλονται σε ψηφιακή ανάλυση 300 dpi στο 100% του επιθυμητού μεγέθους (RGB mode, TIFF ή JPEG format).

Γενικά τα εισαγωγικά  σε όλο το κείμενο να είναι γωνιώδη «….».

 Τα αρκτικόλεξα να μην έχουν τελείες (π.χ. ΕΕ, ΟΗΕ κ.λπ.)

 

Articles

Section default policy

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Τα ονόματα και οι διευθύνσεις email που καταχωρούνται στις ιστοσελίδες του περιοδικού θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους καθορισμένους σκοπούς του περιοδικού και δεν θα διατίθενται για κανένα άλλο σκοπό ή σε κανένα τρίτο μέρος.