Σχετικά με το περιοδικό

Η απήχηση του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο στην κοινωνία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της πολιτικής, της επικοινωνίας και της τεχνολογίας έχει συνοδευτεί από τη δυναμική ανάπτυξη των ακαδημαϊκών μελετών για τον αθλητισμό. Το  επιστημονικό περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες είναι ανοικτής πρόσβασης με κριτές και απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του αθλητισμού και της επιστήμης της φυσικής αγωγής.

Σκοπός του περιοδικού είναι η διάδοση της έρευνας για τον αθλητισμό και τη  φυσική αγωγή μέσα από κριτικές προσεγγίσεις που ενισχύουν τον διεπιστημονικό διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ ερευνητών διαφορετικών κλάδων στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες από όλους τους κλάδους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Σε αυτήν την κατεύθυνση φιλοδοξεί να αναδείξει προσεγγίσεις και ερευνητικά εγχειρήματα που καλλιεργούν την κριτική σκέψη  και συμβάλουν στην κατανόηση ζητημάτων που αφορούν στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, τη φυσική άσκηση, τη γυμναστική, και τη σχέση του αθλητισμού με τις ταυτότητες νέων, τα κοινωνικά κινήματα, τους τρόπους ζωής και τον ελεύθερο χρόνο, τις κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις.

Το περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες έχει έδρα το Ρέθυμνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και δημοσιεύει πρωτότυπα ερευνητικά και θεωρητικά άρθρα και μικρότερες εργασίες που αφορούν μελέτες περίπτωσης και κριτικές βιβλίων. Δέχεται κείμενα από ποικίλα επιστημονικά πεδία και θεωρητικές κατευθύνσεις που φέρνουν κοντά μελέτες του αθλητισμού από την οπτική της  κοινωνιολογίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, των επιστημών φυσικής αγωγής, των πολιτισμικών σπουδών, των πολιτικών επιστημών, των μελετών φύλου και των σπουδών επικοινωνίας.

 

Κανονισμός Έκδοσης του Περιοδικού Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες

  • Το ηλεκτρονικό περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες είναι ανοικτής πρόσβασης και φιλοξενεί άρθρα που δημοσιεύονται έπειτα από αξιολόγηση  κριτών. Εκδίδεται  με ευθύνη του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
  • Η έκδοση του περιοδικού είναι περιοδική με συνεργασίες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και σύντομες περιλήψεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
  • Σκοπός του περιοδικού είναι να αναπτύξει την επικοινωνία και το διάλογο μεταξύ ερευνητών διαφορετικών κλάδων και να αναδείξει ερευνητικά εγχειρήματα, προσεγγίσεις και μελέτες για τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών.
  • Το περιοδικό φιλοξενεί πρωτότυπες εργασίες που προάγουν τη γνώση και δεν έχουν υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο περιοδικό, έντυπο ή ηλεκτρονικό.
  • Κατά καιρούς μπορεί να εκδίδονται ειδικά τεύχη αφιερωμένα αποκλειστικά σε ειδικά θέματα ή σε εργασίες που προκύπτουν από το έργο των συνεργαζόμενων φορέων (π.χ. πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων που διοργανώνονται με πρωτοβουλία των προαναφερόμενων πανεπιστημιακών φορέων).
  • Την εποπτεία της έκδοσης έχει η Συντακτική Επιτροπή. Η Συντακτική Επιτροπή έχει την ευθύνη για την καλύτερη προώθηση και εξυπηρέτηση του σκοπού του περιοδικού, συνδιαμορφώνει τον σχεδιασμό του περιοδικού και είναι η τελικά υπεύθυνη για τη δημοσίευση ή μη κάποιας εργασίας. Τη φροντίδα της έκδοσης και την παρακολούθηση της πορείας του περιοδικού έχει η Συντακτική Επιτροπή. Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ορίζονται με απόφαση των συνεργαζόμενων φορέων για τρία χρόνια και στη συνέχεια μπορεί να ανανεώνονται και με «νέα» πρόσωπα.  Η Συντακτική Επιτροπή ορίζει τον Διευθυντή του περιοδικού που αναλαμβάνει να συντονίζει τις λειτουργίες του.
  • Οι εργασίες υπόκεινται ανώνυμα στην κρίση δύο (2) ειδικών επί του θέματος κριτών, οι οποίοι/ες προτείνονται από τη Συντακτική Επιτροπή και συχνά προέρχονται από την επιστημονική επιτροπή και ερωτώνται εάν επιθυμούν να επιτελέσουν το συγκεκριμένο έργο. Οι κριτές έχουν προθεσμία δύο (2) μηνών από την παραλαβή της εργασίας για να αποστείλουν την κρίση τους στη Συντακτική Επιτροπή. Οι προς δημοσίευση εργασίες υποβάλλονται στη Γραμματεία υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, σε δύο αρχεία - ένα σε μορφή WORD και ένα σε PDF - μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του περιοδικού (e-mail: sport-soc@social.soc.uoc.gr), με την ένδειξη/θέμα: Υποβολή Άρθρου - Για το Περιοδικό Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες. Η κάθε εργασία αποστέλλεται στη συνέχεια ανωνύμως στους/τις κριτές.
  • Η Συντακτική Επιτροπή, αφού λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των κριτών, αποφασίζει για τη δημοσίευση ή την απόρριψη μιας εργασίας: α) Σε περίπτωση θετικής κρίσης και των δύο κριτών, η εργασία δημοσιεύεται. β) ) Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης και των δύο κριτών, η εργασία δεν δημοσιεύεται. γ) Σε περίπτωση θετικής εισήγησης του ενός από τους κριτές και αρνητικής του άλλου, η Συντακτική Επιτροπή αποστέλλει την εργασία σε τρίτο κριτή και αυτή δημοσιεύεται ή όχι ανάλογα με την εισήγησή του. δ) Στις περιπτώσεις στις οποίες με βάση τα συμπεράσματα των κριτών απαιτούνται διορθώσεις, μικρής ή μεγάλης έκτασης, οι κρίσεις κοινοποιούνται από τη Συντακτική Επιτροπή στον/τη συγγραφέα, ο οποίος/η οποία, αν συμφωνεί, ολοκληρώνει  τις υποδεικνυόμενες διορθώσεις και αποστέλλει το διορθωμένο κείμενο εκ νέου στη Συντακτική Επιτροπή. Η Συντακτική Επιτροπή στέλνει το νέο κείμενο στους/τις κριτές για την τελική κρίση.
  • Η Συντακτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα πριν τη διεξαγωγή της κρίσης να επιστρέψει μια εργασία που δεν εμπίπτει στο επιστημονικό πεδίο του περιοδικού, δεν πληροί τις προδιαγραφές του ή δεν έχει πιθανότητες δημοσίευσης.
  • Το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύονται απηχεί τις απόψεις των συγγραφέων.
  • Οι προς δημοσίευση εργασίες υποβάλλονται από τους/τις συγγραφείς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις Οδηγίες προς τους/τις Συγγραφείς κειμένων του Περιοδικού Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες.