Τύποι δεσμού και ψυχική υγεία στην καθημερινή αλληλεπίδραση: Ο ρόλος των συναισθημάτων στο διαπροσωπικό πλαίσιο
DOI:
https://doi.org/10.26248/eleutherna.v1i0.170Λέξεις-κλειδιά:
Συναισθήματα, Διαπροσωπικές σχέσεις, ψυχική υγεία, Τύποι δεσμούΠερίληψη
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες πολλές έρευνες στις κοινωνικές επιστήμες έχουν αναδείξει τον κεντρικό ρόλο των συναισθηματικών και κοινωνικών πτυχών των τύπων δεσμού ενήλικων (adult attachment styles) στην ψυχική υγεία Από αυτή την οπτική, η θεωρία δεσμού αποτελεί ένα σημαντικό θεωρητικό πλαίσιο που συνδέει τα συναισθήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις με την ψυχική υγεία του ατόμου. Η παρούσα έρευνα επέκτεινε την υπάρχουσα βιβλιογραφία εξετάζοντας τα συναισθήματα στις κοινωνικές συνδιαλλαγές ως μία μεσολαβούσα μεταβλητή στη σχέση των τύπων δεσμού και της ψυχικής υγείας. Για 7 μέρες συλλέχτηκαν δεδομένα από 52 φοιτητές με την μέθοδο Δειγματοληψίας Καθημερινών Περιστατικών (Rocfiester Interaction Record) για τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα που βίωναν στις αλληλεπιδράσεις με γνωστούς και φίλους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης κλίμακες ψυχικής υγείας (Περιστασιακό Άγχος και Γενική Ψυχική Υγεία) και δεσμού Κλίμακα Βιωμάτων στις Διαπροσωπικές Σχέσεις) στο τέλος της εβδομάδας. Τα συναισθήματα στις καθημερινές συναναστροφές βρέθηκαν να συνδέονται τόσο με τις διαστάσεις δεσμού, όσο και με την ψυχική υγεία. Ωστόσο ο ρόλος τον πλαισίου των σχέσεων ήταν καθοριστικός, αφού οι διαστάσεις δεσμού βρέθηκαν να σχετίζονται με τα συναισθήματα κυρίως στις επαφές με καλούς φίλους και επιπλέον τα θετικά συναισθήματα με καλούς φίλους βρέθηκαν να έχουν μία θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα συζητούνται από την οπτική της θεωρίας των συναισθημάτων στο διαπροσωπικό πλαίσιο.
Λήψεις
Δημοσίευση
Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
Τεύχος
Ενότητα
Άδεια
Tα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων ρυθμίζονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0).
Στο πλαίσιο αυτής της άδειας, το EJPBS παρέχει άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερη διάθεση της έρευνας στο ευρύ κοινό καθιστά εύκολη τη διάχυση της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο.