Ψυχολογική Τρομοκρατία στο Σχολείο Σήμερα
DOI:
https://doi.org/10.26248/eleutherna.v1i0.165Λέξεις-κλειδιά:
επίθεση, ηθική παρενόχληση, σχολείο, τρομοκράτηση, ψυχολογική βία, ψυχολογική τρομοκρατίαΠερίληψη
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία προσπάθεια σκιαγράφησης ενός κοινωνικού φαινομένου που ελάχιστα έχει μέχρι τώρα συνδεθεί με το σχολικό πλαίσιο: την ψυχολογική τρομοκρατία. Το φαινόμενο της ψυχολογικής τρομοκρατίας αποτελεί μία πραγματικότητα που παρεμβαίνει στο χώρο του σχολείου παρακωλύοντας τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και το ρόλο του σχολείου ως θεσμού. Η ανάλυση του φαινομένου στα συστατικά του στοιχεία αποσκοπεί στο να το καταστήσει αναγνωρίσιμο και ανιχνεύσιμο τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους ίδιους τους μαθητές. Στα πλαίσια της προσπάθειας αποσαφήνισης και οριοθέτησης του όρου ψυχολογική τρομοκρατία, παρουσιάζονται και αναλύονται τα φαινόμενα ενόχλησης, επίδειξης, προσβολής, τρομοκράτησης ή άσκησης ψυχολογικής βίας και τρομοκρατίας (bullying, mobbing) στο χώρο του σχολείου. Τα φαινόμενα οντά προσεγγίζονται αρχικά ως ξεχωριστά φαινόμενα σχολικής βίας, ενώ στη συνέχεια, επιχειρείται η σύνθεση τους ως διαφορετικές διαστάσεις του ευρύτερου κοινωνικού φαινομένου της ψυχολογικής τρομοκρατίας. Περιγράφονται επίσης, ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας που χαρακτηρίζουν συχνότερα τα παιδιά που παίρνουν είτε το ρόλο του θύτη, είτε του θύματος, είτε του υποστηρικτή, καθώς και οι ομαδικοί μηχανισμοί που λαμβάνουν χώρα κατά την εξέλιξη ενός τέτοιου φαινομένου.
Τέλος, δίνονται κάποιες γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τις διεθνείς τάσεις στην προσέγγιση και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Λήψεις
Δημοσίευση
Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
Τεύχος
Ενότητα
Άδεια
Tα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων ρυθμίζονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0).
Στο πλαίσιο αυτής της άδειας, το EJPBS παρέχει άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερη διάθεση της έρευνας στο ευρύ κοινό καθιστά εύκολη τη διάχυση της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο.