Η ριψοκίνδυνη χρήση του διαδικτύου μεταξύ φοιτητών/τριών: Ο ρόλος της ψυχικής ανθεκτικότητας κατά την αναδυόμενη ενηλικίωση
DOI:
https://doi.org/10.26248/eleutherna.v12i0.1546Λέξεις-κλειδιά:
φοιτητές/τριες, εθισμός στο διαδίκτυο, ηλεκτρονικός εκφοβισμός, ψυχική ανθεκτικότηταΠερίληψη
Στην παρούσα έρευνα εξετάστηκε ο εθισμός στο διαδίκτυο και η εμπλοκή σε περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού μεταξύ φοιτητών/τριών Ψυχολογίας κατά την περίοδο της αναδυόμενης ενηλικίωσης, καθώς και ο ρόλος του παράγοντα της ψυχικής ανθεκτικότητας στην εκδήλωση των παραπάνω φαινομένων. Στην έρευνα συμμετείχαν 252 φοιτητές/τριες (233 γυναίκες, 19 άνδρες) του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο δείγμα χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς, το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα (The Connor-Davidson Resilience Scale - CD-RISC), την εθιστική χρήση του διαδικτύου (Internet Addiction Test) και την εμπλοκή σε περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού (συντομευμένη μορφή του Cyberbullying Questionnaire). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες/ουσες, εμπλέκονται τόσο με το φαινόμενο του εθισμού όσο και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο, τα οποία συσχετίζονται θετικά μεταξύ τους. Επιπλέον, η ψυχική ανθεκτικότητα των φοιτητών/τριών βρέθηκε ότι προβλέπει αρνητικά την υπερβολική/εθιστική χρήση του διαδικτύου, ωστόσο, δεν συνδέθηκε με το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Τα ευρήματα, μεταξύ άλλων, υποδηλώνουν την αναγκαιότητα υλοποίησης συμβουλευτικών δράσεων εντός του πανεπιστημιακού χώρου, με έμφαση σε ζητήματα ενδυνάμωσης της ψυχικής ευημερίας/ανθεκτικότητας των φοιτητών/τριών αλλά και πρόληψης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών στον κυβερνοχώρο.
Λήψεις
Δημοσίευση
Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
Τεύχος
Ενότητα
Άδεια
Tα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων ρυθμίζονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0).
Στο πλαίσιο αυτής της άδειας, το EJPBS παρέχει άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερη διάθεση της έρευνας στο ευρύ κοινό καθιστά εύκολη τη διάχυση της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο.