Επιπτώσεις του Μητρικού Αποχωρισμού στη Γνωστική Λειτουργία και σε Δείκτες Νευρογένεσης και Νευρωνικής Ευπλαστότητας σε Πειραματικά Μοντέλα Ζώων
DOI:
https://doi.org/10.26248/eleutherna.v6i0.108Λέξεις-κλειδιά:
μητρικός αποχωρισμός, νεογνικό στρες, νευρογένεση, νευροτροφικοί παράγοντες, ευπλαστότηταΠερίληψη
Aρνητικές πρώιμες εμπειρίες, όπως παιδική κακοποίηση ή παραμέληση, έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση συναισθηματικών διαταραχών και την εξασθένηση γνωστικών λειτουργιών σε ενήλικα άτομα. Ένα πειραματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε μοντέλα ζώων για την προσομοίωση των συνθηκών πρώιμου στρες είναι αυτό του μητρικού αποχωρισμού. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, οι επιπτώσεις του νεογνικού στρες σε συμπεριφορές που σχετίζονται με το συναίσθημα ή τη γνωστική λειτουργία διαμεσολαβούνται από νευροενδοκρινικές αλλαγές στη λειτουργία του Υποθαλαμο Υποφυσιο Επινεφριδιακού άξονα, δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, καθώς, επίσης, καταστολή της νευρογένεσης και μείωση νευροτροφικών παραγόντων. Σκοπός της παρούσας επισκόπησης είναι η συνοπτική παρουσίαση των έως τώρα ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στις επιπτώσεις του μητρικού αποχωρισμού στη χωρική και μη χωρική μνήμη και μάθηση. Επιπρόσθετα, διερευνάται ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μειώσεις στη νευρογένεση και στα επίπεδα νευροτροφικών παραγόντων στη γνωστική εξασθένηση ενήλικων τρωκτικών που είχαν υποβληθεί σε νεογνικό στρες.
Λήψεις
Δημοσίευση
Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
Τεύχος
Ενότητα
Άδεια
Tα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων ρυθμίζονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0).
Στο πλαίσιο αυτής της άδειας, το EJPBS παρέχει άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερη διάθεση της έρευνας στο ευρύ κοινό καθιστά εύκολη τη διάχυση της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο.