The choice of examples in Heraclitus’ Quaestiones Homericae 5 and its implications for the understanding of Alcaeus’ poetics (frr. 6 and 208 V.)
DOI:
https://doi.org/10.26248/ariadne.v0i20-21.214Abstract
Η ΕΞΕΤΑΣΗ των παραδειγμάτων με τα οποία ο Ηράκλειτος (Ομηρικά προβλήματα 5) διευκρινίζει τον ορισμό της αλληγορίας, αποδεικνύει ότι αυτά δεν περιέχουν στοιχεία που θα παρουσίαζαν παρεμβολή (intrusion) στις ποιητικές εικόνες. Αυτές οι εικόνες μπορούν να ληφθούν στην ονομαστική τους αξία, γεγονός που είναι σύμφωνο με τον ορισμό της αλληγορίας («ὁ ἄλλο μὲν ἀγορεύων τρόπος, ἕτερα δὲ ὧν λέγει σημαίνων»). Αυτό ισχύει και για τα αποσπάσματα που αναφέρει ο Ηράκλειτος από τον Αλκαίο (6.1-3 και 208a. 1-9 Voigt). Οι εικόνες του πλοίου και της καταιγίδας μπορεί να είναι αλληγορικές, αλλά δεν περιέχουν λεπτομέρειες που θα αποκωδικοποιούσαν το περιεχόμενο της αλληγορίας, υπονομεύοντας την οργανικότητα των εικόνων.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License that allows others free use of the work for non-commercial purposes as long as the author/s and the journal are attributed properly and the new creations are licensed under identical terms (Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License).