«Περσικόν δε κάρτα δώρον ο στρατός: η αλληλοδιαπλοκή μεταξύ Ελλήνων μισθοφόρων και Περσικού κόσμου με βάση την Κύρου Ανάβαση του Ξενοφώντα»

Authors

  • Κωνσταντίνος Βλασόπουλος University of Crete

DOI:

https://doi.org/10.26248/ariadne.v9i0.1007

Abstract

Η εργασία αυτή είχε τρεις στόχους: α') να δείξει ότι το μισθοφορικό φαινόμενο δεν είναι φαινόμενο κρίσης αλλά αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία όπου αρθρώνονται οι ανάγκες της κοινωνίας που χρησιμοποιεί τους μισθοφόρους («περσικός κόσμος»), οι ανάγκες και επιδιώξεις των ίδιων των μισθοφόρων και παράγοντες που επιδρούν στη μακρά διάρκεια του φαινομένου, όπως η κινητικότητα β') να δείξει ότι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τόσο την κίνηση και συγκρότηση των μισθοφόρων όσο και τις επιδιώξεις των ίδιων και των εργοδοτών τους είναι οι δεσμοί ξενίας και γ') να εξετάσει την αλληλοδιαπλοκή των Ελλήνων μισθοφόρων και του περσικού κόσμου.
Συμπερασματικά λοιπόν, πιστεύουμε ότι η κίνηση, στρατολόγηση και χρησιμοποίηση των Ελλήνων μισθοφόρων από τον περσικό κόσμο καθορίζονται από τους δεσμούς ξενίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι δεσμοί ξενίας είναι ένας θεσμός και μια πρακτική που αποτελούν κοινή συνισταμένη του ελληνικού και του περσικού κόσμου, έστω και αν εμφανίζονται με διαφορετική μορφή ορισμένες φορές. Αν μπορούμε να αποδώσουμε κάποια σημασία στην έλλειψη στοιχείων για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων μισθοφόρων με τη μορφή στρατιωτικών κοινοτήτων και στην ουσιαστικά ανύπαρκτη διαβάθμιση των μισθών, αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η επίδραση των δεσμών ξενίας: οι μισθοφόροι δεν εντάσσονται στη δομή του περσικού διοικητικού μηχανισμού με τις ιδιαίτερες συνήθειες του, αλλά χρησιμοποιούνται με τη μορφή που καθορίζουν οι δεσμοί ξενίας. Η απόσταση που χωρίζει τους δύο κόσμους δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο θέλουμε να φανταζόμαστε.

Published

2003-06-02

How to Cite

Βλασόπουλος Κ. (2003). «Περσικόν δε κάρτα δώρον ο στρατός: η αλληλοδιαπλοκή μεταξύ Ελλήνων μισθοφόρων και Περσικού κόσμου με βάση την Κύρου Ανάβαση του Ξενοφώντα». Ariadne, 9, 31–58. https://doi.org/10.26248/ariadne.v9i0.1007

Issue

Section

Articles