Conferment of Emeritus Professorship on Lucia Athanassaki and Presentation of Honorary Volume - -, - (Ariadne, 2026)
Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, απονεμήθηκε ο τίτλος της Oμότιμης Kαθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας στην αφυπηρετήσασα καθηγήτρια, Λουκία Αθανασάκη. Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση του πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Γεωργίου Μ. Κοντάκη. Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτριας Αγγέλας Καστρινάκη, και της αντιπροέδρου του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτριας Έλενας Αναγνωστοπούλου. Η παρουσίαση της σταδιοδρομίας, του επιστημονικού έργου και της προσωπικότητας της τιμώμενης έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Σπανουδάκη. Από όλους τονίστηκε το αξιοκρατικό και δημοκρατικό της ήθος, η οξυδέρκεια και η ευθυκρισία, οι διοικητικές ικανότητες, η διεθνής επιστημονική αίγλη, η γενναιόδωρη προσφορά στις νεότερες γενιές φοιτητών, φοιτητριών και συναδέλφων, η αφοσίωση στο Τμήμα Φιλολογίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην αντιφώνησή της η Λουκία Αθανασάκη ανέπτυξε το θέμα «Δίνοντας λύσεις σε ένα αδιέξοδο: γυναικείο κύρος στη Θηβαΐδα (;) του Στησιχόρου και η επίδρασή του στις Φοίνισσες του Ευριπίδη». Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, σε συνδιοργάνωση του Τμήματος Φιλολογίας με την Περιφέρεια Κρήτης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του τιμητικού τόμου Lux: Studies in Greek and Latin Literature in Honor of Lucia Athanassaki. Η αντιπρύτανις Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Μελίνα Ταμιωλάκη απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια οι επιμελητές του τόμου και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές και καθηγήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, μίλησαν για τις επιστημονικές συμβολές τους στον τόμο και, με συγκίνηση, για την οφειλή τους στο ακαδημαϊκό έργο και την προσωπικότητα της τιμώμενης. Η τελετή της επίδοσης του τιμητικού τόμου και της εκδήλωσης στο σύνολό της ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία της Λουκίας Αθανασάκη. Αγγέλα Καστρινάκη Προσφώνηση Έλενα Αναγνωστοπούλου Προσφώνηση Κωνσταντίνος Σπανουδάκης Έπαινος (laudatio) της καθηγήτριας Λουκίας Αθανασάκη Λουκία Αθανασάκη ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ: Δίνοντας λύσεις σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο: γυναικεία ηγεσία και κύρος στη Θηβαΐδα (;) του Στησιχόρου (222 b PMGF) και η επίδρασή της στις Φοίνισσες του Ευριπίδη Επίδοση τιμητικού τόμου Lux: Studies in Greek and Latin Literature, in Honor of Lucia Athanassaki (επιμ. Α. Αυγουστάκης & Μ. Αλούμπη). Xαιρετισμοί – παρουσιάσεις Μελίνα Ταμιωλάκη Χαιρετισμός Αντώνης Αυγουστάκης Στη Λουκία Αθανασάκη Μυρτώ Αλούμπη Στη Λουκία Αθανασάκη Γεώργιος Ξενής Για τη Λουκία Αθανασάκη Jenny Strauss Clay To Lucia Athanassaki με αγάπη Georgia Nugent Remarks upon Lucia’s Retirement Αναστασία-Ερασμία Πεπονή Lucia, or, better, Lux Λουκία Αθανασάκη Coda of gratitude