Alcibiades and the Thucydidean Gaze: Rethinking Leadership and Strategy Beyond Charm - Liotsakis, Vasileios (Ariadne, 2026)
Ο Θουκυδίδης διατηρεί ευνοϊκή στάση απέναντι στον Αλκιβιάδη, όχι τόσο επει- δή είχε γοητευθεί από αυτόν, όσο εξαιτίας ευρύτερων εκτιμήσεών του πάνω σε κρίσιμα ζητήματα πολεμικής τέχνης και ηγεσίας. Ο ιστορικός θαυμάζει τον Αλ- κιβιάδη κυρίως για τη στρατηγική χρήση της υποκίνησης εξεγέρσεων, αναγνω- ρίζοντας εκείνη τη μέθοδο ως αποτελεσματική τακτική. Από αυτή την άποψη, κατά τον Θουκυδίδη, το κρίσιμο σφάλμα των Αθηναίων δεν ήταν οι πολιτικές που επρότεινε ο Αλκιβιάδης να εφαρμοστούν στην Πελοπόννησο και τη Σικε- λία, αλλά η αποτυχία τους να αποκλείσουν προσωπικές έχθρες και φθόνο από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Τελικά, ο Θουκυδίδης ενδιαφέρεται περισσό- τερο για τον Αλκιβιάδη ως πρότυπο κατανόησης των προσόντων ενός αποτελε- σματικού ηγέτη των Αθηναίων, εκτιμώντας τις πραγματιστικές του ικανότητες έναντι της αμφισβητήσιμης ηθικής του ακεραιότητας.