Structural Symmetry and Parallelism in the Homeric Hymn to Demeter - Strolonga, Polyxeni (Ariadne, 2018)
Η ΔΟΜΗ του Ομηρικού Ύμνου στη Δήμητρα είναι προβληματική, σύμφωνα με μελετητές, κυρίως λόγω της απρόκλητης επίσκεψης της Δήμητρας στην Ελευσίνα, η οποία δεν συμβάλλει στην εύρεση της κόρης της, καθώς εν αντιθέσει με άλλες εκδοχές του μύθου η Δήμητρα δεν συλλέγει εκεί πληροφορίες για την απαγωγή της Περσεφόνης αλλά προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει τον Δημοφώντα αθάνατο. Εφαρμόζοντας τις αρχές της δομικής συμμετρίας και του παραλληλισμού δείχνω ότι η σκηνή με τον Δημοφώντα αποτελεί τμήμα της αφηγηματικής εξέλιξης από σκηνές σύγκρουσης σε σκηνές συμφιλίωσης, που ανταποκρίνονται στη μετάβαση από σκηνές αρνητικής ανταπόδοσης (δηλ. αρπαγή χωρίς ανταλλαγή) σε σκηνές εξισορροπημένης ανταπόδοσης (δηλ. συναλλαγή τύπου quid pro quo). Αυτή η αφηγηματική εξέλιξη διέπει την αλληλουχία των σκηνών και παρατηρείται σε αυτόνομα επεισόδια αλλά και στη γενικότερη δομή του Ύμνου. Tο θέμα της ανταλλαγής είναι ιδιαίτερα προσφιλές, καθώς και ο Ύμνος αποτελεί προσφορά του υμνωδού που αναμένει θετική ανταπόδοση από τη Δήμητρα και την Περσεφόνη.