ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α. ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΣΕ ΟΜΟΤΙΜΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (Ρέθυμνο, 23 Μαΐου 2018): Οι απαρχές της οθωμανολογικής έρευνας και διδασκαλίας στο Ρέθυμνο. Μνήμη Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου / In memoriam Elizabeth A. Zachariadou ( 1931 – 2018 ) - –, – (Ariadne, 2020)
Τα τρία κείμενα των Γρηγόρη Μ. Σηφάκη, Βασίλη Δημητριάδη και Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου που ακολουθούν ετοιμάστηκαν το 2016 για την Αριάδνη στο πλαίσιο της γνωστοποίησης των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής. Καθώς στις αρχές του 2018 το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε, κατόπιν σχετικής πρότασης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, να απονείμει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή στον Βασίλη Δημητριάδη και την Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου, κρίθηκε σκόπιμο η δημοσίευση των τριών κειμένων να συνδυαστεί με την παρουσίαση της αναγόρευσής τους σε ομότιμους καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 23 Μαΐου 2018. Τη δημοσίευση του τόμου πρόλαβε όμως ο θάνατος της Ελισάβετ Ζαχαριάδου, τον Δεκέμβριο του 2018, και το τιμητικό αυτό αφιέρωμα αποκτά κατ’ ανάγκην έναν επιμνημόσυνο χαρακτήρα. Το κείμενο της προσφώνησης της Ελισάβετ Ζαχαριάδου από τον Ηλία Κολοβό, ελαφρώς τροποποιημένο από τον ίδιο, τοποθετήθηκε στην αρχή του αφιερώματος. Τα υπόλοιπα κείμενα παρέμειναν όπως είχαν αρχικά υποβληθεί.